Generalment es denomina creatius a aquelles persones amb habilitats art√≠stiques, o a aquells professionals vinculats amb l’art, el disseny, el cinema, els jocs o la m√ļsica.

Actualment, les empreses, per obrir-se pas en un món altament competitiu, necessiten destacar, oferint als seus clients productes i serveis diferents de la competència, i, per a això, requereixen innovació.

“Un dels principals factors determinants de l’√®xit de les empreses al mercat canviant actual, √©s la capacitat per innovar, adaptar i explotar les noves tecnologies i models de negoci. Una pol√≠tica¬†que recolza i fomenta la innovaci√≥ i ajuda a les empreses en la UE per competir a escala mundial √©s essencial per a les perspectives de creixement de la UE.”
Conference ‚ÄúA better framework for innovation‚ÄĚ.¬†Co-organised by BusinessEurope, ERT and ERF in cooperation with VNO-NCW and the Dutch Presidency of the EU.

Quina difer√®ncia existeix entre creativitat i innovaci√≥? La innovaci√≥ √©s la implementaci√≥ d’alguna cosa diferent o nova, un proc√©s al qual s’arriba a trav√©s de la creativitat, redescobrint aix√≤ ja existent perqu√® torni a ren√©ixer, a captar l’atenci√≥ i a tenir un valor per a la societat.

“Creativity is about coming up with the big idea. Innovation is about executing the idea ‚ÄĒ converting the idea into a successful business.”
Vijay Govindarajan, author of The Three Box Solution: A Strategy for Leading Innovation (HBR Press, April 2016).

https://hbr.org/2010/08/innovation-is-not-creativity
Harvard Business Publishing (HBP)

Allargar√≠em la reflexi√≥ raonant sobre si l’√©sser hum√† t√©, o no, la capacitat de crear o √ļnicament de modificar el que ja existeix, per√≤, detenint-nos en el canvi, en la renovaci√≥, podr√≠em dir que aix√≤ ja existent pot modificar-se fins al punt de convertir-se en innovador, constituint-se en un √®xit segons el valor i la millora que genera.

Una de les q√ľestions, m√©s argumentades en educaci√≥, √©s com fomentar la creativitat a les escoles, i la import√†ncia de potenciar, entre els estudiants, el #pensament creatiu que impulsi la innovaci√≥ per a una millora cont√≠nua de les nostres vides, des del punt de vista f√≠sic, social i emocional.

Per√≤ un pensament creatiu neix de l’exploraci√≥, la recerca, l’inconformisme, la cr√≠tica. Est√† l’escola preparada per acceptar els diferents punts de vista que genera el debat? A mantenir el di√†leg, malgrat la pol√®mica que pot manifestar-se?

Estimular als estudiants a pensar i expressar-se amb criteri propi, pot provocar una controv√®rsia entre ells i els docents, creant tensi√≥ i obstacles per expressar, amb llibertat, idees i opinions diferents, i posant a prova als professors a l’hora de replantejar-se els seus propis judicis de valor i creences.

El proc√©s d’avan√ßar cap a una escola amb alumnes capa√ßos de reflexionar per ells mateixos, a tenir un enfocament propi, a acceptar les difer√®ncies, a expressar-se sense por, amb llibertat, amb capacitat de criteri, amb sensatesa, prud√®ncia, maduresa, toler√†ncia i respecte, √©s un proc√©s rec√≠proc, que no nom√©s s’ha de plantejar l’educaci√≥ des del costat de l’estudiant, com si es don√©s per fet que el professorat i la comunitat educativa ja ha aconseguit aquest desenvolupament.

Per ensenyar als alumnes a desenvolupar un #pensament creatiu, s’ha de crear un marc obert a la comunicaci√≥ bilateral.

Per afavorir la creativitat s’han d’obrir camins que els estudiants puguin explorar i experimentar. De la interacci√≥ sorgiran noves vies a rec√≥rrer, que a la vegada conduiran a nous camins i enfocaments creats per ells mateixos.

Es tracta que els alumnes puguin anar provant, opinant, interpretant allò que van trobant, alhora compartint amb els altres, inspirant-se en els altres, inspirant als altres, creixent amb els mateixos descobriments i amb els generats pel seu entorn.

Obrir la ment a diferents possibilitats els farà creatius i els farà millors, no només a ells sinó a tots els que compartim aquest aprenentatge, en un procés mutu, constant i en continu canvi.

Hi ha una xerrada TED de Sir Ken Robinson que no parla directament d’innovaci√≥ o de creativitat, per√≤ s√≠ de somnis, dels talents i habilitats de cadascun. √Čs un comen√ßament perfecte per comprendre millor perqu√® haur√≠em de fomentar la imaginaci√≥, i el paradigma creatiu a les escoles.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *